Żeby dzisiaj napić się aromatycznej kawy, wcale nie trzeba iść do kawiarni. Wystarczy, że sprawimy sobie dobrej jakości zaparzacz do kawy, który zapewni nam niezapominane doznania smakowe! Przyrządzony w ten sposób napar będzie charakteryzował się głębokim smakiem i aromatem, a przy okazji zaoszczędzimy trochę złotówek, które wydalibyśmy w kawiarni. Wyjaśniamy, jak wybrać najlepszą kawiarkę.

Każdy miłośnik kofeinowego eliksiru, powinien zaopatrzyć się w zaparzacz do kawy. Dzięki temu będziemy mogli delektować się w domowym zaciszu dobrą kawą. Jest to świetne rozwiązanie, ponieważ urządzenia tego rodzaju nie kosztują zbyt wiele. Dobrej jakości zaparzacz można kupić już za 100 lub 150 złotych. Za taką kwotę dostaniemy urządzenie, które będzie nam służyć latami a uzyskany z niego napar jest naprawdę wyjątkowo dobry, mocny, aromatyczny oraz bez szkodliwego kawowego pyłu. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż dużo droższy i zajmujący miejsce wysokociśnieniowy ekspres elektryczny.

Schemat działania kawiarki

Zaparzacz ciśnieniowy jest również nazwany kawiarką lub z języka włoskiego „espresso”. Typowe urządzenie przypomina wyglądem niewielki czajnik. Składa się ono z trzech części, czyli zbiorniczka dolnego, do którego wlewana jest woda; lejka z sitkiem, do którego wsypuje się grubo zmieloną kawę oraz zbiorniczka górnego, w którym zbiera się gotowy napój kawowy. Jeśli chodzi o zasadę działania jest bardzo prosta. Wystarczy, że po napełnieniu zaparzarki wodą i kawą, postawiamy ją na kuchence. Gdy woda w dolnym zbiorniku zacznie wrzeć, wytwarza się para wodna. Swoim ciśnieniem para wypycha wrzącą wodę przez lejek ku górze, a po drodze wrzątek przechodzi przez warstwę kawy w lejku oraz dwa sitka, które filtrują kawowe fusy. Gotowa kawa zbiera się w górnym naczyniu. Możemy się nią cieszyć z chwilą, gdy z dzióbka zaparzacza zaczyna wydobywać się para i słychać bulgotanie. Wówczas wystarczy zdjąć urządzenie z kuchenki, ponieważ nasza kawa jest już gotowa.

Z czego wybrać?

W hipermarketach i sklepach AGD znajdziemy dwa typy zaparzaczy, te wykonane ze stopu aluminium oraz ze stali nierdzewnej. Te pierwsze są zazwyczaj tańsze, jednak kawa pozostawia na ich ściankach nieusuwalne brunatne plamy. Sprawia to, że napar po pewnym czasie traci smak, który staje się gorzki. Kawiarki ze stali nierdzewnej są o wiele trwalsze i łatwiejsze do utrzymania w czystości. Oczywiście sprawia to, że są one odpowiednio droższe. Pojemność zaparzaczy do kawy jest również różna. Najmniejsze pomieszczą jedną, typową filiżankę kawy o pojemności 200 ml. Większe mogą obsłużyć dwie, trzy lub nawet cztery osoby.