Najważniejszym kryterium, którym powinien kierować się klient przy zakupie ekspresu do kawy jest rodzaj kawy, który jest jego ulubionym. Od tego bowiem zaczynają się jakiekolwiek poszukiwania.
Kawowa różnorodność
Ekspres przelewowy inaczej nazywany ekspresem tradycyjnym, bo przyrządza kawę przypominającą w smaku tę „po turecku”. Zasada jego działania nie jest skomplikowana – woda zagotowywana jest w specjalnym pojemniku z grzałką, a następnie przelewana przez papierowy lub stały filtr z kawą, trafia do wykonanego z żaroodpornego materiału dzbanka lub stalowego termosu.
Jedną z zalet takiego urządzenia jest to, że możemy przyrządzić dużą ilość kaw za jednym razem – pojemniki na wodę mogą pomieścić od 0,3 do 2 litrów.
Do wad tego produktu można zaliczyć przede wszystkim, proces przyrządzania w nich kawy, który jest dość czasochłonny. Przyrządzenie wywaru trwa około 10-15 minut.
Kawa z ekspresu przelewowego zawiera ciężko przyswajalne składniki (substancje gorzkie i kwasy). Wywar przyrządzony w takich ekspresach charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny – jedna filiżanka zawiera od 60 do nawet 100 mg tej substancji, jest to dwa razy więcej niż kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym.
Kawa pod ciśnieniem
Ekspres ciśnieniowy to taki, w którym gorącą woda jest tłoczona przez kawę pod ciśnieniem, a to pozwala znacznie skrócić czas „kontaktowania się” kawy z wodą, dzięki czemu sam proces zaparzania jest bardziej kontrolowany. To z kolei umożliwia rozpuszczenie w wodzie najbardziej pożądanych substancji, takich jak tłuszcze, cukry i proteiny, pozostawiając w fusach większość gorzkich aromatów i substancje drażniące żołądek.
Do ekspresów ciśnieniowych zaliczamy:
- kawiarkę (kafeteria lub moka) – jest to ekspres niskociśnieniowy;
- ekspres ręczny (kolbowy, dźwigniowy) – ceniony wśród smakoszy kawy;
- ekspres automatyczny – taki, który wszystko lub prawie wszystko zrobi za klienta;
- ekspresy ciśnieniowo-przelewowe;
- ekspres do zabudowy.
Ważne parametry
Ciśnienie ekspresu – jak sama nazwa wskazuje – dotyczy ekspresów ciśnieniowych. Podawane jest w barach i określa maksymalną siłę, z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę. Ciśnienie może wynosić od 3 (ekspresy niskociśnieniowe) do 19 bar. Ciśnienie od 12 do 19 bar jest standardem występującym w ekspresach ręcznych i automatycznych.
Moc grzałki – czyli szybkość, z jaką nagrzewa się woda służąca do przyrządzania kawy mierzona w watach (W). Im większa moc ekspresu, typ szybciej będzie on gotowy do pierwszego użycia po włączeniu.
Filtry – ekspresy automatyczne są często wyposażone w filtry wodne, takie jak filtr antychlorowy, który usuwa z wody nieprzyjemny zapach i posmak lub filtr węglowy, który oczyszcza wodę z bakterii. Aby wybór i zakup ekspresu do kawy był udany, najważniejszym czego musi dokonać konsument to sprecyzowanie swoich potrzeb. Tylko świadoma decyzja pozwoli na radość z zakupionego ekspresu.